Om oss

Bamble andelsgård er et fellesbruk som holder til på Ramstadjordet ved Eik Gård.

Andelslandbruk, hva er egentlig det? 

Dette er en morsom form for fellesskap som handler om dyrking av kortreist og økologisk mat. Rundt om i Norge finnes mange andelsgårder som drives under samme prinsipp. Det å være en del av hele prosessen med å dyrke mat er i seg selv spennende og lærerikt.

Hvordan bearbeide jorda for best mulig resultat, unngå skader på grønnsakene, få polkabeter til å trives og vokse seg store, hvorfor ble blomkålen så liten. Vil tomatene trives i drivhuset og rekker vi å høste all salaten? Det er summen av kunnskap og erfaring og det arbeidet vi sammen utfører, som gir resultatene.

I Bamble ble andelsgården etablert i desember 2015 og første sesong med nydelige grønnsaker var altså i 2016.

Er det dyrt?

Når du velger å være med i en i en andelsgård, betaler du for en andel eller en familieandel og er med på å så og høste det du trenger av grønnsaker. 

Dersom du høster og bruker grønnsaker gjennom sesongen er det ikke dyrere enn dersom du skulle handle økologiske grønnsaker i butikk.

Vil det kreve mye arbeid? I en travel hverdag er dette kanskje det som er terskelen for mange. Svaret er at det velger du selv, du må selvsagt selv høste de grønnsakene du skal ha, men om du ikke har tid og lyst til å jobbe med dugnader kan du kjøpe deg fri.  For mange vil likevel arbeidet på åkeren gi innsikt og eierskap til driften. Noen går ”all in”, tilegner seg kunnskap og erfaring til glede for resten av andelshaverne. Man trenger altså ingen spesielle ferdigheter annet enn å glede over det som spirer og gror.

Sosialt fellesskap:

Foruten fast oppsatte dugnader i vekstsesongen, gjennomføres medlemsmøter og arrangementer som åpen gård. Oppmøte på dugnader er frivillig. Her kreves det et minimum av kun ca. 6 timer i sesongen og resten av tiden kan du bruke til å kose deg på gården og høste nydelige grønnsaker. 

Gartner og styret prøver å være tilstede for å informere og kanskje “høste medlemmer” på arenaer der det er naturlig.